Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016

Επιτραπέζια σταφύλια-(Με κουκούτσι)

Λευκές ποικιλίες επιτραπέζιων σταφυλιών (εμπορικά) με κουκούτσια, ιδανικές για φαγητό.

Italia (Ιτάλια)

Σταφύλι μεγάλο, κυλινδροκωνικό, μέτριας πυκνότητας.
Ράγα μεγάλη έως πολύ μεγάλη, ελλειψοειδής η ωοειδής.
Φλοιός μέτρια λεπτός, ανθεκτικός, με κίτρινο έως κιτρινόλευκο χρώμα.
Η σάρκα είναι τραγανή, γλυκιά, με χαρακτηριστική μοσχάτη γεύση.
Ποικιλία ζωηρή, παραγωγική (1-2 σταφύλια ανά καρποφόρο βλαστό).
Είναι ευαίσθητη στο ωιδιο και το βοτρύτη.
Βιομηχανική ωρίμανση από τα μέσα Σεπτεμβρίου.
Παρουσιάζει καλή συμπεριφορά στη συντήρηση και στη μεταφορά.

Rozaki (Ροζακί)

Σταφύλι μεγάλο κωνικό, με μέτρια πυκνότητα.
Η ράγα είναι μεγάλη, κυλινδρική ή ελλειψοειδή με χρυσοκίτρινο ή λευκό-κίτρινο χρώμα.
Ο φλοιός είναι μετρίως λεπτός, συχνά διαφανής, η σάρκα τραγανή, ανθεκτική, με ευχάριστη γλυκιά γεύση.
2-3 γίγαρτα ανά ράγα σταφυλιού.
Ποικιλία ζωηρή, παραγωγική, φέρει συνήθως 2 σταφύλια σε κάθε καρποφόρο βλαστό.
Προτιμά τα δροσερά, βαθιά, ασβεστολιθικά εδάφη που κρατούν υγρασία, σε λοφώδεις περιοχές.
Όταν μορφώνεται σε κρεβατίνα παρουσιάζει μεγαλύτερη ευαισθησία στους μύκητες του ωιδίου και του περονόσπορου.
Παράγει περίπου 4 τόνους/στρέμμα σε παλμέτα, ενώ σε κρεβατίνα η παραγωγή αυξάνεται στους 6-8 τόνους/στρέμμα.
Η εμπορική ωρίμανση των σταφυλιών κλιμακώνεται, ανάλογα με την περιοχή και τις καλλιεργητικές επεμβάσεις, από τις αρχές Σεπτεμβρίου έως και τα τέλη Οκτωβρίου.
Τα σταφύλια αυτής της ποικιλίας παρουσιάζουν, μεγάλη ικανότητα για συντήρηση και μεταφορά, γι' αυτό θεωρείται η καλύτερη ποικιλία εμπορίου.
Έγχρωμές ποικιλίες επιτραπέζιων σταφυλιών με κουκούτσια, ιδανικές για φαγητό.

Cardinal (Κάρντιναλ)

Σταφύλι μεγάλο, κωνικό ή κυλινδρικό, συχνά πτερυγωτό, σχεδόν αραιόραγο.
Ράγα μεγάλη, έως πολύ μεγάλη, σφαιρική.
Φλοιός μέτριου πάχους χρώματος ερυθρού-ιώδες.
Σάρκα τραγανή, ανθεκτική.
Δροσερή κι ευχάριστη γεύση με άρωμα μοσχάτου.
Γίγαρτα 1 - 2 ανά ράγα.
Ποικιλία ζωηρή, πολύ παραγωγική (ο καρποφόρος βλαστός φέρει μέχρι και 4 σταφύλια συνήθως όμως 3), πολύ πρώιμη.
Δέχεται βραχύ κλάδεμα.
Προσαρμόζεται καλά σε ελαφρά, γόνιμα, εδάφη.
Αντίθετα, σε ξηρά εδάφη η ποιότητα της παραγωγής είναι χαμηλή.
Είναι ευαίσθητη στο ωίδιο, το μολυσματικό εκφυλισμό και τη φώμοψη.
Ανάλογα με την περιοχή, ωριμάζει από το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου.

MUSCAT DE HAMBOURG (Μοσχάτο Αμβούργου)

Ζωηρό φυτό, γόνιμο, πολύ παραγωγικό. ευαίσθητο στον μολυσματικό εκφυλισμό τον περονόσπορο και το ωιδιο.
Για την αποφυγή της ανθορροιας, χρειάζεται κορφολόγημα στα 3-4 φύλλα πάνω από το τελευταίο τσαμπί, στην αρχή της άνθησης.
Προτίμα εδάφη βαθιά, δροσερά, θερμών, ξηρών και μη παγετοπληκτων περιοχών.
Ξεκίνα την βλάστηση στα τέλη του Μάρτη και ωριμάζει τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου.
Κάθε κληματίδα φέρνει 2 σταφύλια μέτρια έως μεγάλα, 500γρ.
Το κρασί του είναι χωρίς αξιώσεις, άλλα μπορεί να δώσει πολύ καλής ποιότητας αποστάγματα. Σε αναμείξεις μικρής ποσότητας με άλλα κρασιά, μπορεί να βελτίωση το άρωμα τους.
Κατάλληλο και για επιτραπέζια χρήση λόγο της πολύ γλυκιάς και γευστικής της σάρκας, κάθε ράγα φέρει 2-3 κουκούτσια.

Red Globe

κοκκινη ποικιλια με παρα πολυ μεγαλη ραγα. 
πολυ παραγωγικη. εντονη ευαισθησια στα εγκαυματα απο ξεφυλισμα. 
δεχεται μακρυ κλαδεμα για καλυτερη καρποδεση.
εντονο αρωμα, τραγανη με γλυκια γευση.

Rimbier (Ριμπιέρ)

Σταφύλι μεγάλο, κυλινδροκώνικο, πτερυγωτό, συχνά σύμμετρο, μέτρια αραιό.
Ράγα μεγάλη έως πολύ μεγάλη, σφαιρική.
Φλοιός μετρίου πάχους, ανθεκτικότητας, με άφθονη κέρινη ανθηρότητα και χρώμα κυανομελανό.
Σάρκα ανθεκτική , με πολύ άχρωμο χυμό και χωρίς ιδιαίτερη γεύση.
Ποικιλία ζωηρή, πολύ παραγωγική (2-3 σταφύλια ανά καρποφόρο βλαστό).
Δέχεται βραχύ κλάδεμα.
Αποδίδει ποσοτικά και ποιοτικά σε εδάφη γόνιμα, δροσερά, των θερμών αμπελουργικών περιοχών.
Είναι ευαίσθητη στο ωίδιο, τον περονόσπορο και την φώμοψη.
Ωριμάζει από τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Φράουλο

Σταφύλι πολύ μεγάλου μήκους, κυλινδροκώνικο ή κυλινδρικό, αραιόρραγο με ανισοραγία.
Ράγα πολύ μεγάλη, ωοειδής.
Φλοιός λεπτός, μετρίως ανθεκτικός, με ερυθρό χρωματισμό, όχι πάντα ομοιόμορφο.
Σάρκα όχι πολύ γλυκιά και χωρίς ιδιαίτερη γεύση.
Ποικιλία ζωηρή, παραγωγική, με 2 σταφύλια ανά καρποφόρο βλαστό, όψιμη.
Ευδοκιμεί σε εδάφη γόνιμα, βαθιά, ελαφρά με αρκετή υγρασία, όπου οι αποδόσεις ξεπερνούν τους 5 τόνους/στρέμμα.
Είναι ευαίσθητη στο ωίδιο και τον βοτρύτη.
Συνήθως οι παραγωγοί καλύπτουν τα πρέμνα με πλαστικό, ώστε τα σταφύλια να διατηρηθούν περισσότερο στο πρέμνο και να διατεθούν σε φυσική κατάσταση το Δεκέμβριο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου