Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016

Οινοποιήσιμα σταφύλια ερυθρές ποικιλίες

Cabernet S. (καμπερνέ σοβ.)

Γαλλική ποικιλία, ζωηρή, γόνιμη, μέτρια παραγωγική, ευαίσθητη στο ωιδιο, την εουτυπιωση, την ίσκα, τη φομοψη, την ερινωση, και πολύ ευαίσθητο στην ξηρασία.
Προτίμα εδάφη βαθιά ημιορεινών και ορεινών περιοχών, δροσερά, με καλή ικανότητα συγκράτησης νερού, μέτριας γονιμότητας.
Ξεκίνα την βλάστηση αρχές με μέσα Απρίλη και ωριμάζει το πρώτο δεκαπενθήμερο του Απρίλη.
Κάθε κληματίδα φέρνει 2-3 σταφύλια μικρά, που δεν ξεπερνούν τα 150γρ.
Με μικρές ράγες και παχύ φλοιο.
Δίνει κρασιά με έντονο χρώμα, υψηλό αρωματικό δυναμικό, σε αναμείξεις με άλλα κρασιά, αρκεί ένα ποσοστό 5-10% για να δώσει το δικό της χαρακτήρα στο τελικό προϊόν.

Merlot (Μερλότ)

Γαλλικής προελεύσεως ποικιλία, ζωηρή, γόνιμη, μέτρια παραγωγική, ευαίσθητη στον περονόσπορο και τα τζιτζικακια και σχετικά ευαίσθητο στο βοτρυτη πρώιμη εκπτυξη των οφθαλμών που το καθιστούν ευαίσθητο στους παγετούς της άνοιξης.
Προτίμα εδάφη αργιλοαμμωδη, αργιλασβεστωδη, δροσερά, βαθιά, ημιορεινών και ορεινών περιοχών.
Ξεκίνα την βλάστηση στα μέσα του Μάρτη και ωριμάζει τέλει Αυγούστου.
Κάθε κληματίδα φέρνει 2 σταφύλια μέτρια, που δεν ξεπερνούν τα 250-300γρ.
Το κρασί που δίνει είναι υψηλού αλκοολικού τίτλου, καλής οξύτητας, μαλακό με χαρακτηριστικό άρωμα.

MUSCAT DE HAMBOURG (Μοσχάτο Αμβούργου)

Ζωηρό φυτό, γόνιμο, πολύ παραγωγικό. ευαίσθητο στον μολυσματικό εκφυλισμό τον περονόσπορο και το ωιδιο.
Για την αποφυγή της ανθορροιας, χρειάζεται κορφολόγημα στα 3-4 φύλλα πάνω από το τελευταίο τσαμπί, στην αρχή της άνθησης.
Προτίμα εδάφη βαθιά, δροσερά, θερμών, ξηρών και μη παγετοπληκτων περιοχών.
Ξεκίνα την βλάστηση στα τέλη του Μάρτη και ωριμάζει τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου.
Κάθε κληματίδα φέρνει 2 σταφύλια μέτρια έως μεγάλα, 500γρ.
Το κρασί του είναι χωρίς αξιώσεις, άλλα μπορεί να δώσει πολύ καλής ποιότητας αποστάγματα. Σε αναμείξεις μικρής ποσότητας με άλλα κρασιά, μπορεί να βελτίωση το άρωμα τους.
Κατάλληλο και για επιτραπέζια χρήση λόγο της πολύ γλυκιάς και γευστικής της σάρκας, κάθε ράγα φέρει 2-3 κουκούτσια.

Sinsaut (Σενζώ)

Μέσης ζωηρότητας φυτό, γόνιμο, πολύ παραγωγικό, ευαίσθητο στο ωιδιο, τα ακαρεα, το βοτρύτη, την ευτυπιωση, τη χλώρωση σιδήρου και ανθεκτικό στην ξηρασία.
Προτίμα εδάφη ξηρά, χαλικώδη, αμμώδη, φτωχά, σε πλάγιες καλής έκθεσης, θερμών περιοχών.
Ξεκίνα την βλάστηση στα μέσα του Απρίλη και ωριμάζει στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου.
Κάθε κληματίδα φέρνει 2 σταφύλια μεγάλα, 400γρ.
Το κρασί είναι πλούσιο σε σάκχαρα, μέτριας οξύτητας, με κάλο χρώμα όταν οι αποδόσεις είναι κανονικές.

Syrah (Σιράχ)

Φυτό ζωηρό, γόνιμο, μέτρια παραγωγικό, ευαίσθητο στα ακαρεα, τα τζιτζικακια, το βοτρύτη, τους παγετούς της άνοιξης, την ξηρασία και τους άνεμους.
Προτίμα εδάφη σχιστολιθικά, γρανιτικά, αρκετά βαθιά και σε περιοχές με δροσερό όχι υγρό άλλα ούτε πολύ ξηρό κλίμα.
Ξεκίνα την βλάστηση στα τέλει Μαρτίου και ωριμάζει τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτέμβρη.
Κάθε κληματίδα φέρνει 2 σταφύλια μέτρια που πλησιάζουν τα 250γρ.
Ανάλογα με το έδαφος και την περιοχή, η ποικιλία αυτή μπορεί να δώσει κρασιά λιγότερο, η περισσότερο «δυνατά», μέτριας οξύτητας, με έντονο βαθύ χρώμα, έντονα αρώματα, που γίνονται συνθετότερα κατά την παλαίωση.

Αγιωργίτικο (Μαύρο Νεμέας)

Φυτό μέτριας ζωηρότητας και ευρωστίας, γόνιμο, πολύ παραγωγικό, πολύ ευαίσθητο στο ωιδιο και τις ιώσεις, μέτριο στον περονόσπορο, την ξηρασία και την έλλειψή καλίου.
Ξεκίνα την βλάστηση τέλος Μάρτη και ωριμάζει μετά τις 20 Σεπτέμβρη.
Κάθε καρποφόρα κληματίδα φέρνει 1-2 σταφύλια που ξεπερνούν τα 400γρ.
Ράγες με παχύ φλοιο, κυανομελανου χρωματισμού και σάρκα άχρωμη, εύχυμη, μαλακή, γλυκιά, ελαφρά υπόξινη.
Δίνει αξιόλογο γλυκό κρασί σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο.

Λημνιό

Φυτό μέτρια ζωηρό, γόνιμο, παραγωγικό, πολύ ανθεκτικό στην ξηρασία και στις περισσότερες ασθένειες με εξαίρεση τον περονόσπορο.
Προσαρμόζεται καλά στα περισσότερα εδάφη, με προτίμηση στα ξηρικα, άγονα, πετρώδη εδάφη.
Ξεκίνα την βλάστηση το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μάρτη και ωριμάζει μέσα Σεπτέμβρη.
Κάθε καρποφόρα κληματίδα φέρνει 2-3 σταφύλια, περίπου 250γρ.
Ράγες μέτριες με μέτριο παχύ φλοιο, ερυθρομελανου χρωματισμού και σάρκα άχρωμη, ανθεκτική, στυφή, όξινη, με ελαφρύ, ιδιαίτερο άρωμα.
Δίνει κρασί σχετικά υψηλόβαθμα, μέτριας οξύτητας, με ελαφρύ ιδιαίτερο άρωμα.

Μαυροδάφνη

Μέτριας ζωηρότητας φυτό και ευρωστίας, γόνιμο, παραγωγικό, ευαίσθητο στην ξηρασία και τον περονόσπορο, μέτρια ανθεκτικό στο ωιδιο. Πολλές φορές εμφανίζει ανθορροια, ιδιαίτερα όταν βρέχει την περίοδο ανθοφορίας.
Για την καλλιέργεια του πρέπει να αποφεύγονται εδάφη βάρια, γόνιμα που οδηγούν σε αυξημένες αποδόσεις, υποβιβάζοντας την ποιότητα.
Ξεκίνα την βλάστηση του στα τέλη του Μάρτη και ωριμάζει αρχές με μέσα Σεπτέμβρη.
Κάθε καρποφόρα κληματίδα φέρνει 1-3 σταφύλια περίπου 250γρ.
Ράγες με παχύ φλοιο, ερυθρομελανου χρώματος, με σάρκα άχρωμη, μαλακή, γλυκιά, ελαφρά στυφή.
Όταν καλλιεργείται σωστά, στο κατάλληλο εδαφολογικό περιβάλλον, δίνει κρασιά ξηρά, υψηλόβαθμα, μέτριας οξύτητας, με κάλο χρώμα, όπως και θαυμάσια γλυκά κρασιά.

Ξυνόμαυρο (Μαύρο Ναούσης)

Ζωηρό φυτό, εύρωστο, γόνιμο, παραγωγικό, ευαίσθητο στο ωιδιο, το βοτρύτη και πολύ ευαίσθητο στην ξηρασία.
Αρέσκεται σε εδάφη ελαφρά ως μέσης μηχανικής σύστασης και κυρίως σε εδάφη με καλή στράγγιση, ασβεστώδη, ουδέτερα έως αλκαλικά, μέσης γονιμότητας εδάφη που του εξασφαλίζουν ομαλή τροφοδοσία σε νερό.
Ξεκινάει την βλάστηση το πρώτο δεκαπενθήμερο του Απρίλη και ωριμάζει μετά τις 20 Σεπτέμβρη.
Κάθε καρποφόρα κληματίδα φέρει 2-3 σταφύλια που φτάνουν τα 400γρ.
Οι ράγες έχουν φλοιο παχύ κυανομελανου χρωματισμού, και σάρκα άχρωμη, χυμώδη και υπόξινη.
Το ξινομαυρο, σαν πολυδύναμη ποικιλία που είναι, μπορεί να δώσει διαφορετικούς τύπους κρασιών.

Φωκιανό

Φυτό μέτριας ζωηρότητας, γονιμότητας, παραγωγικότητας, ανθεκτικότητας στις περισσότερες μυκητολογικές ασθένειες και την ξηρασία.
Η βλάστηση ξεκίνα το πρώτο δεκαπενθήμερο του Απρίλη και ωριμάζει αρχές Σεπτέμβρη.
Κάθε καρποφόρα κληματίδα φέρει 2-3 μεγάλα σταφύλια πάνω από 500γρ.
Το φωκιανο δίνει κρασιά μέτριου αλκοολικού τίτλου, μέτριας οξύτητας, φτωχά σε χρώμα.

1 σχόλια: