Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016

Οινοποιήσιμα σταφύλια λευκές ποικιλίες

Sauvinion blanc (Σοβιβιόν μπλάν)

Γαλλική ποικιλία, ζωηρή, γόνιμη, μέτρια παραγωγική, πολύ ευαίσθητο στο βοτρύτη, ευαίσθητο στο ωιδιο, το μολυσματικό εκφυλισμό, την ίσκα και την εουτυπα.
Προτίμα εδάφη ασβεστώδη, άλλα και πυριτικά, αμμώδη, καλής έκθεσης, όχι πολύ γόνιμα και υγρά.
Ξεκίνα την βλάστηση στα τέλη του Μάρτη και ωριμάζει τέλει Αυγούστου.
Κάθε κληματίδα φέρνει 2 μέτρια σταφύλια που δεν ξεπερνούν τα 200γρ.
Με τις κατάλληλες ενέργειες, το σαυβιγνον μπορεί να δώσει ξηρά κρασιά, αρωματικά, άριστης ποιότητας.

Chardonnay (Σαρντονέ)

Γαλλική ποικιλία, ζωηρή, γόνιμη, μέτρια παραγωγική, ευαίσθητη στον βοτρύτη, το ωιδιο, ιδιαίτερα στο στάδιο πριν την έναρξη του περκασμου, το μολυσματικό εκφυλισμό και την ξηρασία.
Προτίμα δροσερές και όψιμες ζώνες, σε αμπελώνες με βόρεια έκθεση και εδάφη αργιλασβεστωδη, ασβεστώδη, βαθιά.
Ξεκίνα την βλάστηση στα μέσα του Μάρτη και ωριμάζει στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου.
Κάθε κληματίδα φέρνει 2 μικρά σταφύλια συνόλου 100γρ.
Το κρασί του παρουσιάζει ισορροπία σε αλκοόλη και οξύτητα.
Είναι λιπαρό και πλούσιο σε άρωμα.

Αθήρι

Πολύ ζωηρό, εύρωστο, γόνιμο, παραγωγικό, ανθεκτικό στις ασθένειες, με εξαίρεση στο ωιδιο και τον βοτρύτη, μέτρια ανθεκτικό στην ξηρασία. Προσαρμόζεται σε διαφορετικούς τύπους εδάφων προτιμώντας τα ελαφρά ασβεστώδη έως αργιλασβεστώδη εδάφη.
Ξεκινά την βλάστηση στα τέλη του Μάρτη και ωριμάζει νωρίς, συνήθωσ το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου.
Κάθε καρποφόρα κληματίδα φέρνει 2 σταφύλια, μεγάλα περίπου 300gr. Ράγες με πρασινοκίτρινο λεπτό φλοιό και σάρκα γλυκιά, χυμώδη.
Δίνει κρασιά μέτριου αλκοολικού τίτλου, ελαφρά αρωματικά, μικρής όμως οξύτητας.

Αμάσι (Όψιμο Εδέσσης)

Λευκό σταφύλι κατάλληλο για οινοποίηση.
Παραγωγικό με μεγάλα τσαμπιά, κάθε ράγα τους φέρει 1-3 κουκούτσια.
Είναι υψηλόβαθμο στις αλκοόλες οπότε χρησιμοποιείται και για απόσταξη με πολύ καλά αποτελέσματα.

Ασύρτικο

Εκπληκτική, πολυδύναμη, λευκή ελληνική ποικιλία.
Είναι ζωηρό, εύρωστο, γόνιμο, παραγωγικό, ικανοποιητικά ανθεκτικό στις περισσότερες ασθένειες και στην ξηρασία.
Μπορεί να προσαρμοστεί σε διαφορετικούς τύπους εδαφοκλιματικων συνθηκών διατηρώντας τις ιδιότητες του.
Ξεκίνα τη βλάστηση στα τέλη του Μάρτη και ωριμάζει το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου.
Κάθε καρποφόρα κληματίδα φέρνει 2 σταφύλια μέτρια έως μεγάλα 350γρ.
Ράγες με φλοιό μέτριου πάχους, διάφανο, κιτρινόχρυσου χρωματισμού και σάρκα εύχυμη, μαλάκια, με ευχάριστα υπόξινη γεύση.
Κρασί υψηλού αλκοολισμού, υψηλής οξύτητας, σπάνια χαρακτηριστικά για λευκό μεσογειακό οίνο. Ευχάριστο άρωμα, άλλα οξειδώνεται εύκολα, γι' αυτό θέλει ιδιαίτερη προσοχή στην οινοποίηση του.

Μαλαγουζιά

Φυτό ζωηρό, εύρωστο, παραγωγικό, ευαίσθητο στο βοτρύτη και το ωιδιο.
Ανθεκτικό στην ξηρασία. ξεκίνα την βλάστηση στα μέσα Μαρτίου και ωριμάζει τέλη Αυγούστου.
Κάθε καρποφόρα κληματίδα φέρνει 1-2 σταφύλια που ξεπερνούν τα 350γρ.
Ράγες με λεπτό φλοιο, κιτρινόχρυσου χρωματισμού και σάρκα μαλακή, εύχυμη και γλυκιά.
Δίνει ποιοτικά υψηλόβαθμα κρασιά, μέτριας οξύτητας, αρωματικά.

Μοσχάτο Αλεξανδρείας

Μέτριας ζωηρότητας φυτό, γόνιμο, παραγωγικό, ευαίσθητο στο ωιδιο, τον περονόσπορο, το βοτρύτη, την ευδαιμιδια και μέτρια ανθεκτικό στην ξηρασία.
Προτίμα εδάφη πλούσια σε ανθρακικό ασβέστιο, μέσης γονιμότητας, επικλινή και περιοχές με υψόμετρο, οπού δίνει τον καλύτερο χαρακτήρα.
Ξεκίνα τη βλάστηση του νωρίς, στα μέσα του Μάρτη και ωριμάζει αρχές Σεπτέμβρη.
Κάθε καρποφόρα κληματίδα φέρνει 1-2 σταφύλια που ξεπερνούν τα 300γρ.
Ράγες με αρκετά παχύ φλοιο, κιτρινοχρυσου χρώματος, με σάρκα χυμώδη και γλυκιά.
Στο κατάλληλο εδαφολογικό περιβάλλον, μπορεί να δώσει ξηρά κρασιά, υψηλόβαθμα, μέτριας οξύτητας, με έντονα αρωματικά στοιχεία που οξειδώνονται εύκολα, γι αυτό απαιτεί προσοχή στην οινοποίηση του, άλλα κυρίως δίνει έξοχα γλυκά κρασιά.

Ντεμπίνα

Φυτό εύρωστο, γόνιμο, παραγωγικό, σχετικά ευαίσθητο στην ξηρασία. κρασί ξηρό, μέτριου αλκοολικού τίτλου, ιδιαίτερο άρωμα.

Σαββατιανό

Μέτριας ζωηρότητας φυτό, γόνιμο παραγωγικό, ανθεκτικό στον περονόσπορο, το ωιδιο και την ξηρασία.
Δίνει τον καλύτερο του χαρακτήρα σε εδάφη ξηρά, ασβεστώδη μέσης γονιμότητας.
Ξεκίνα τη βλάστηση στα τέλη του Μάρτη και ωριμάζει μέσα Σεπτέμβρη.
Κάθε κληματίδα φέρει 2 σταφύλια μέτρια έως μεγάλα, που ξεπερνούν τα 450γρ.
Ράγες με λεπτό φλοιο, μαλακή σάρκα και 2-3 γιγαρτα.
Το σαββατιανό, σε περιοχές με κάποιο υψόμετρο και με καλή ισορροπία ανάμεσα στην αλκοόλη και την οξύτητα, μπορεί να προσφέρει αξιόλογα λευκά κρασιά.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου